Allahu Akbar! Abdul Aziz, dijulang sebagai HERO NZ kerana tanpanya mungkin lebih banyak NY4WA melayang…

ilmfeed

Abdul Aziz, 48, dijulang sebagai ‘HERO’ kerana berjaya menghalang lebih banyak ny@wa melayang semasa kejadian temb@kan rambang di sebuah masjid di NZ pada Jumaat lepas.

Semasa lelaki ter0r1s mara ke masjid dan menemb@k sesiapa sahaja di laluannya, Abdul Aziz tidak bersembunyi, bahkan dia menyambar apa sahaja yang ada iaitu mesin kad kredit dan dengan berani menjerit kepada lelaki teror1s ‘Come here!’

Pekikannya menyebabkan lelaki ter0r1s tersentak dan keluar mengejar Abdul Azizi seolah-olah seperti ‘a cat-and-mouse chase‘ dan telah menyelamatkan ny@wa 4 anaknya dan ramai lagi yang masih berada di dalam masjid.

Abdul Aziz berkata;

“Saya mahu lelaki ter0r1s mengejar saya di kawasan parkir supaya mereka yang masih berada di dalam masjid terselamat”

Bila lelaki ter0r1s berlari semula ke keretanya untuk mengambil senjata lain, beliau telah mengacu mesin kredit kad kepada lelaki teror1s tersebut.

Selepas itu Abdul Aziz telah mengambil senjata yang ditinggalkan oleh lelaki ter0r1s di sebelah m@ngsa yang telah dibunvh tetapi malangnya tiada peluru.

Lelaki ter0ris tersebut kembali cuba memasuki masjid dan terus menemb@k, lalu Abdul Aziz sekali lagi menjerit “I’m outside, come outside.”

Ketika itu, sekali lagi lelaki ter0r1s kembali ke keretanya untuk mengambil senjata berpeluru dan pada ketika inilah Abdul Aziz meluru dengan GAGAH ke arahnya dan menghentam cermin depan keretanya sehinggga pecah!

Tindakan ini ternyata menyebabkan lelaki ter0ri1s tersebut KET4KUTAN dan terus memandu meninggalkan kawasan kejadian.

Rakaman daripada pemandu lain menunjukkan pihak polis berjaya menangkap lelaki ter0r1s sejurus selepas beliau melarikan diri dengan keretanya…

Tanpanya, mungkin jumlah K0RB4N mungkin bertambah…

Imam masjid, Latef Alabi berkata, jumlah korban mungkin lebih besar jika tidak kerana tindakan berani Abdul Aziz.

Alabi berkata dia mendengar bunyi kekecohan daripada luar masjid pada jam lebih kurang jam 1:55 p.m dan dia terpaksa menghentikan solat dan mengintai menerusi tingkap.

Beliau melihat seorang lelaki berpakaian ala tentera dan bertopi dan memegang banyak senj@ta yang pada jangkaan awalnya adalah seorang pegawai polis.

Namun, itulah lelaki ter0r1s…

Baca cerita penuh di pautan di bawah…

https://www.usatoday.com/story/news/world/2019/03/16/new-zealand-mosque-shootings-abdul-aziz-ran-toward-gunman-stop-him/3185290002/

When gunm@n advanced on New Zealand mosque, this man ran at him

sumber; www.usatoday.com

Anda juga boleh menonton video dari portal ilmfeed…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*