Amazon jual alas kaki dan mangkuk tandas ada kalimah ‘ALLAH’ dike cam komuniti Muslim

www.independent.co.uk

Amazon menjual barang termasuk penutup tempat duduk tandas yang dihiasi dengan ikonografi Islam mencetuskan kemarahan dan aduan bahawa ia telah menyinggung perasaan masyarakat Islam.

Peruncit dalam talian baru-baru ini mengumumkan keputusannya untuk menarik balik pilihan produk yang menampilkan kitab-kitab agama Islam dari laman webnya berikutan permintaan dari kumpulan hak-hak sivil Amerika-Muslim.

Pelbagai produk penghinaan masih boleh dibeli di laman web ini. Walau bagaimanapun, peruncit telah menyatakan bahawa semua produk yang melanggar dasarnya akan dikaji semula.

Majlis Hubungan Amerika-Islam (Cair) telah mengemukakan rayuan minggu lalu untuk Amazon untuk menghapuskan ‘bath maths dan 20 alas kaki yang dijual melalui platform syarikat runcit oleh Emvency.

“Cair berkata ia menerima aduan mengenai barang-barang yang dijual oleh jurujual Amazon, Emvency, Kesungguhan yang menyinggung perasaan kepada umat Islam kerana ayat-ayat Al-Quran dan rujukan Islam lain akan diturunkan atau tidak dihormati oleh pelanggan,” organisasi itu menyatakan.

Amazon kemudiannya mengumumkan bahawa semua perkara yang menyinggung yang disenaraikan oleh kumpulan advokasi telah ditarik balik dari laman web ini.

“Semua penjual mesti mengikut garis panduan jualan kami dan mereka yang tidak akan dikenakan tindakan termasuk penyingkiran akaun mereka,” kata jurucakap Amazon kepada The Independent.

“Produk yang dipersoalkan dikeluarkan dari kedai kami.”

Masih Fouladi, pengarah eksekutif cawangan CAIR Washington, DC, mengucapkan terima kasih kepada respon cepat Amazon mengenai perkara itu.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada Amazon atas tindakannya yang cepat mengenai isu ini dan berharap ia menghantar mesej kepada pengilang barang-barang yang tidak sesuai dan tidak sengaja sehingga mereka tidak akan mendapat keuntungan daripada Islamo phobia atau bentuk ketak suban lain,” katanya.

Walau bagaimanapun, produk seperti penutup tempat duduk tandas dihiasi dengan perkataan “Allah” dan tirai mandi yang merujuk kepada festival agama Eid masih boleh ditemui di Amazon.

Ibrahim Hooper, seorang jurucakap Cair, memberitahu CNN: “Saya tidak fikir ia adalah wajar sekiranya tempat duduk tandas berlatarbelakangkan dengan imej Bible (Alkitab).

“Perasaan saya adalah sekurang-kurangnya untuk tikar mandi, langsir mandi, dan barangan seperti itu, syarikat-syarikat ini hanya menampar reka bentuk ini pada segalanya tanpa memikirkannya.

“Tetapi ada orang lain yang menyeberang ke Islamophobia yang disengajakan. Beberapa syarikat mempunyai perkara seperti tempat duduk tandas. Maksud saya, kenapa lagi yang akan kamu lakukan?”

Hooper mengatakan bahawa Cair terus “bekerja dengan Amazon dalam mengenal pasti perkara yang melanggar dasarnya.”

sumber; www.independent.co.uk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*