Bagaimana Muhammad Salah mengubah masyarakat England?

‎Arabi21 - عربي21‎.

Musim ini Muhammad Salah sebagai penyerang Liverpool telah menjaringkan 31 gol dari 37 perlawanan, satu rekod luarbiasa dan sebelum ini beliau mendapat anugerah pemain afrika terbaik kerana membawa mesir ke piala afrika.

Oleh kerana itu beliau diminati oleh masyarakat England yang mana stadium Inggeris terkenal dengan rasis tapi Salah mengubah semua itu.

Ceo persatuan pencegahan rasis di Engaland mengatakan mengatakan fenomena Salah merupakan perkara luarbiasa dan meruntuhkan sikap rasis peminat bola Engalnd.

Ia juga mengurangkan begitu banyak Islamfobia dikalangan rakyat England yang sebelum ini sangat teruk berlaku. Ini kerana sikap dan akhlak Salah di dalam dan luar padang yang sentiasa bersujud selepas menjaringkan gol, sentiasa membawa Al Quran, sentiasa solat Jumaat di masjid.

Sikap beliau ini memberi kesan sangat positif dikalangan masyarakat England terhadap Islam dan bangsa bukan kulit putih.

Sehinggakan ada peminat menulis “jika Salah terus menjaringkan gol, kita akan raikan dengan melaungkan azan”, “saya sanggup memeluk Islam demi Salah”.

sumber;  ‎Arabi21 – عربي21‎.

link sumber; Mohd Mahyuddin Mohd Yusoff

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*