Harian Metro; Bota, Perak – Ibu rebus batu pujuk anak kelaparan… Macam tak percaya ia berlaku di negara kita…

hmetro.com.my

BOTA: “Kesempitan hidup pernah memaksa saya memujuk empat anak yang kelaparan dengan merebus batu sebelum meminta mereka tidur dan akan dikejutkan selepas ‘makanan’ itu masak sementara saya mencari lauk,” kata ibu tunggal, Noorhayati Said.

Noorhayati, 41, bergelar ibu tunggal sejak 14 tahun lalu, selepas berpisah dengan suami yang hilang tanpa berita dan mendakwa empat anaknya iaitu dua lelaki dan dua perempuan tidak pernah diberikan nafkah.

Berikutan itu, mereka lima beranak dihimpit kesempitan hidup yang turut memaksa anak sulungnya, Mohd Amirul Hayat Abdullah, 17, berkorban melakukan pelbagai kerja sampingan sejak berusia enam tahun semata-mata bagi meringankan beban keluarga.

Noorhayati berkata, hati ibu mana tidak sedih melihat anaknya bekerja pada usia terlalu awal sedangkan sepatutnya memberi tumpuan kepada pelajaran demi masa depan, namun kerana kesempitan hidup dia terpaksa merelakan perkara itu.

“Sebelum ini saya bekerja di sebuah hotel dan untuk meringankan beban saya, Amirul dan adik bongsunya, Mohd Nurol Iman, 14, membuat kerja sampingan biarpun masih bersekolah untuk kelangsungan hidup kami sekeluarga.

“Kehidupan kami semakin rumit sejak saya menjalani pembedahan April lalu, memotong dua jari kiri dan luka merebak sehingga ke tangan akibat kencing manis dan kini Amirul mengambil sepenuhnya tugas sebagai ketua keluarga,” katanya ketika ditemui di rumah bapanya di Kampung Teluk Kepayang, Bota Kiri di sini, semalam.

Noorhayati berkata, Amirul yang memahami kesusahan hidup mula mengambil upah melakukan pelbagai kerja seperti memotong serai dan menganyam atap rumbia sejak berusia enam tahun untuk membantu membeli susu adiknya.

“Anak memang banyak berkorban dan memahami kesusahan kami terutama Amirul yang sehingga kini bekerja untuk menyara keluarga, namun berhenti sementara kerana peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM),” katanya.

“Kerana kasihankan saya, dia berulang kali menyuarakan hasrat untuk berhenti belajar dan bekerja sepenuh masa, namun saya pujuk dan minta dia habiskan sekolah demi masa depannya.

“Walaupun sibuk dengan SPM dia sudah beritahu untuk terus bekerja semula selepas tamat peperiksaan untuk membeli kelengkapan dan buku sekolah adiknya tahun depan.

“Sayu hati saya kerana dia mengambil alih tugas sebagai bapa dan ketua keluarga menyediakan semuanya di usia yang terlalu muda,” katanya.

Menurutnya, anaknya itu kini mengambil upah sebagai pekerja katering dan membantu rakan di bengkel.

Katanya, mereka sekeluarga sebelum ini pernah terputus bekalan makanan selama dua minggu, dengan hanya makan kanji dan pisang goreng sebagai alas perut, malah pernah tertangguh bayaran bil api dan air, selain empat anaknya kerap tidak membawa wang belanja ke sekolah kerana kesempitan.

Baca lanjut di pautan di bawah..

Laman depan

Berita Terkini…

Rebus batu pujuk anak kelaparan

hmetro.com.my

sumber; hmetro.com.my

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*