Ibu arwah Jamaluddin Jarjis tuntut FARAID daripada harta pusaka RM 2.1 bilion

www.malaysiakini.com

Ibu kepada bekas menteri, allahyarham Datuk Seri Jamaluddin Jarjis menuntut mendapatkan bahagian yang sah atau faraid daripada peninggalan harta pusaka anak lelakinya yang dikatakan bernilai RM2.1 bilion.

Bagi permohonan berkenaan, Aminah Abdullah, 83 tahun yang kini menetap di Setiawangsa mahu Mahkamah Syariah mengeluarkan sijil faraid terhadap bahagiannya.

Atas sebab ini juga, Aminah telah mengemukakan satu senarai hartanah termasuk rumah di Kuala Lumpur, di Arab Saudi dan di Amerika Syarikat serta senarai aset, termasuk saham yang dimiliki oleh menteri itu dan yang dikatakan telah diwariskan kepada cucu-cucunya sebagai pusaka.

Di bawah undang-undang Islam, ibu yang masih hidup berhak mendapat satu perenam peninggalan harta pusaka, sementara balu yang masih hidup mendapat satu perlapan daripada bahagian itu dan anak-anak menerima jumlah baki harta pusaka berkenaan.

Hal ini rekodkan untuk pengurusan kes di Mahkamah Tinggi Syariah di Kuala Lumpur di mana Aminah diwakili peguam kanan, Kamar Ainiah Kamaruzzaman.

 

Aminah berkahwin dengan ayah Jamaluddin yang pernah menjadi ketua polis Pahang, sebelum bercerai pada tahun 1954.

Kondominium RM10 juta di Amerika Syarikat dan pangsapuri studio di Makkah bernilai RM4 juta antara yang dituntut ibu bekas menteri Umno allahyarham Datuk Seri Jamaluddin Jarjis dalam permohonan faraidnya.

Dalam permohonan di Mahkamah Tinggi Wilayah Persekutuan pada 19 Mac lalu itu, Aminah Abdullah, 83, menuntut sepenuhnya kondominium di Boston.

Bagi hartanah di Farimont Makkah Tower, warga emas itu menuntut separuh bahagian daripada harta itu.

Dua kediaman itu antara 22 hartanah dikatakan bernilai lebih RM20 juta, termasuk di Pahang, Kuala Lumpur, Perak dan Selangor, dan Putrajaya.

Kebanyakan hartanah yang dituntut itu terletak di Pahang.

Sembilan daripada hartanah itu terletak di Pekan, kawasan yang disandang bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak; empat di Rompin, parlimen lama Jamaluddin; dan dua lagi di Kuantan.

Hartanah lain terletak di Presint 10, Putrajaya; Setapak, Kuala Lumpur; Gombak, Selangor; Johor Bahru, Johor; serta Kinta, Perak.

Aminah,yang hadir ke mahkamah dengan berkerusi roda, menuntut faraid dari serendah satu perlima sehingga keseluruhan harta.

Bagaimanapun, kebanyakan kekayaan arwah, daripada senarai dikemukakan di mahkamah itu, berada dalam bidang saham.

Untuk saham sahaja, ia bernilai lebih RM2 bilion.

Selain itu, simpanan dituntut pula sebanyak RM15 juta di pelbagai cawangan bank di Maybank, CIMB, Citibank dan UOB.

Simpanan di Bank of America dan CIMB cawangan London turut berada dalam senarai itu.

Bawah sistem faraid, ibu yang masih hidup berhak mendapat satu perenam peninggalan harta pusaka, sementara balu yang masih hidup mendapat satu perlapan daripada bahagian itu dan anak-anak menerima jumlah baki harta pusaka berkenaan.

Permohonan Aminah, yang kini menetap di Setiawangsa, Kuala Lumpur diwakili peguam kanan, Kamar Ainiah Kamaruzzaman.

Aminah berkahwin dengan ayah Jamaluddin yang pernah menjadi ketua polis Pahang, sebelum bercerai pada tahun 1954.

Jamaluddin meninggal dunia akibat kemalangan helikopter pada April 2015 di Semenyih, Selangor.

sumber; Malaysiakini (BM Version)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*