Kecantikan Itu Seperti Tanduk Rusa

https://www.facebook.com/UstazahNorhafizahMusaFansClub/

Ustazah,

Semenjak saya berkahwin, suami saya suruh saya jadi baik. Suami paksa dan suruh saya pakai tudung dan jaga aurat Di tempat kerja saya, tiada seorang pun yang memakai tudung. Sebahagian besar keluarga dan kawan-kawan saya juga tidak bertudung.

Saya diejek oleh kawan-kawan kerana katanya saya hipokrit. Sekarang saya di sisihkan kerana pakai tudung. Ekonomi saya pun jatuh. Sedihlah ustazah…

Saya tahu wajib dan lain-lain. Tapi… Lemah semangat..

Boleh beri sedikit nasihat pada saya?

Jawab Ustazah

“Sebenarnya Allah yang beri kekuatan pada puan untuk memakai tudung. Allah sayang puan..  Dulu ketika saya darjah 6, Ada seorang cikgu selalu cerita kisah ni.. Ada seekor rusa yang sangat cantik….

Dia selalu berbangga dengan tanduknya yang bercabang dan sangat cantik. “Wah… cantiknya tanduk aku..!” bisik rusa itu penuh bangga Tapi dia cukup malu dengan tapak kakinya yang tidak cantik.. Dia tersenyum seorang diri setiap kali melihat tanduknya dekat air. Tetapi menjadi sangat emosi dan sedih saat Melihat tapak kakinya..

Suatu hari,

Dia di kejar harimau, kakinya itu berlari selajunya, sehabis kudrat untuk mempertahankan dirinya.. Kaki dia berlari selaju mungkin dan meredah segala kesakitan juga telah memijak semua benda tajam untuk menyelamatkan nyawanya..

Tiba-tiba tanduknya tersangkut di pokok, dia cuba tarik tetapi gagal. Dia menangis, saat matanya menangis ketika harimau mulai dekat, Dia berkata;

“Wahai tanduk yang ku banggakan,

hari Ini kau telah membinasakan diriku..

Kerana kau, aku tersangkut dan akan mati…

Wahai kaki yang selalu aku hina,

Hari ini kau bertungkus lumus berjuang dan berkorban untuk menyelamatkan diriku..

Tapi inilah akhirnya..”

Kaki itu tidak berhenti menyelamatkan dirinya.

Berjuang Sehingga ketitisan darah terakhir untuk menyelamatkan dirinya…

Kaki yang dia anggap beban itu sehabis kudrat menendang harimau,

Kaki yang selama ini di cemuh itu terus bergelut dengan harimau..

Sehinggalah dia disiat satu persatu..

Kaki buruk yang di anggap tidak berguna itu berjasa sampai akhir…

Begitulah dalam dunia kita, kadang-kadang kita berbangga dengan kemuliaan, pujian, harta,nama tapi di dalamnya ada dosa dan maksiat sehingga kadang-kadang kita terlupa itulah sebab kita menderita di akhirat.

Kita malu dengan sunnah Nabi saw, kita malu dengan perintah Allah. Kita takut kita dimalukan kerananya.. Tetapi, kerana itulah kebahagiaan sebenar menanti buat selamanya, berbaloi susah untuknya.

Teruskanlah istiqamah buat baik sehingga kita mati.

sumber; https://www.facebook.com/UstazahNorhafizahMusaFansClub/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*