Kisab Benar; Menakjubkan, cahaya daripada lelaki buta yang sedang baca Quran menerangi pembedahan kecemasan di Syria

Norhisham Rabat

Dari sahabat telegram bernama Abd Aziz:
Kisah yang saya nak kongsikan dari seorang rakan sekolah, Dr Razmin Ghazali..

Assalamu’alaikum.. nak share satu cerita pengalaman sahabat yang jadi volunteer doctor di Syria. Ini kisah benar.

Eletrik terputus semasa pembedahan kecemasan…

Malam td kami diuji dgn bekalan elektrik yg terputus waktu 2 pembedahan kecemasan sedang dijalankan… dlm kegelapan tu beberapa sukarelawan perubatan menjerit2 minta sesiapa pasangkan lampu. Beberapa anggota muja hidin yg berkawal di sekitar hospital lapangan bergegas cuba hidupkan generator.

Tapi malangnya bekalan minyak habis. Dlm pd tu seorang doctor dr Norway ternampak 1 kawasan terang benderang. Doktor tu pun arahkan katil pembedahan n peralatan kecemasan dipindahkan ke situ. Tau tak cahaya terang tu datang dari mana ?

Subhanallah, sibuta yang menakjubkan…

Dari seorang lelaki tua buta yg sedang mengaji Al-Quran sambil menjaga anak saudaranya yg dipotong kaki….terangnya kawasan tu seperti disimbah cahaya bulan penuh….terang sgt walau xde lampu n kiri kanannya gelap gelita.

Kawasan yg terang tu boleh menempatkan 2 katil pembedahan n ruang cukup utk petugas perubatan yg terlibat.. lebih pelik sewaktu kami perlukan bekalan elektrik utk hidup satu mesin yg diperlukan selepas pembedahan.

Salah 1 plug nampak mcm menyala lampunya.. seorg nurse dr Maldives yg terlupa bekalan elektrik sedang terputus terus sambungkan plug tu n hidupkan suis…..lelaki buta tu berasal dr Homs. Sehari dia mampu khatam Al Quran sekali. Setiap hari dia khatam Al Quran. Maha Suci Allah.

Dgn kuasa Allah peralatan tu menyala.. sampai pembedahan selesai kami mcm bingung sekejap. Lps tu baru tertanya2 mcm mana peralatan tu boleh menyala.kawasan tu boleh terang benderang.

Serambi Ummah – Tribunnews.com

Ternampak-nampak taman syurga…

Terlalu banyak perkara yg ajaib berlaku di sini. mungkin ini sbbnya para doctor yg m di sini ada yg x nak balik walaupun dah ada kehidupan yang sangat selesa di negara sendiri.

Bak kata seorang muja hidin dr Bosnia…

 “Mcm dah ternampak2 taman syurga”. Saat mula2 menjejakkan kaki ke Homs memang kawasan tu dah musnah teruk tapi suatu rasa nyaman masuk dlm jiwa.. ajaib sangat.

Semalam ada seorang budak perempuan. nama dia Somaiyah. Umur 7 tahun.dia tanya pd sorang sukarelawan tu kenapa menangis, sukarelawan tu kata sbb sedih Somaiyah dah takde parents. Somaiyah tu jwb, ” awak silap.di sisi Allah ayah dan ibu saya masih hidup, mrk bahagia dan mulia”.

Sahabat, Allah nak tunjuk Al-Quran itu mampu memberi cahaya. Di dunia pun Allah dah tunjuk. Apa lagi kat akhirat sana.

Kalau rasa bermanfaat, boleh share…

link sumber; Norhisham Rabat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*