Masya Allah. Kisah XPDC Dakwah Bro Firdaus Wong Ke Columbia Yang Menyebabkan Netizen SEBAK

Firdaus Wong Wai Hung (Official)

Saya harap anda akan membaca post ini sehingga habis… Saya menulis ini dengan airmata yang mengalir & anda juga akan merasa sebak setelah selesai membacanya.

Semasa saya bentangkan topik Dakwah Bil Mal iaitu cara berdakwah menggunakan amal kebajikan, saya bertanya adalah para peserta percaya akan janji Allah dan mereka jawab dengan penuh yakin YA!!!

Saya keluarkan 2,000 Peso dan memasukkan ke dalam tabung dan mengajak mereka untuk turut melakukannya, dan kesemua mereka memasukkan 2,000 Peso sehingga ada yang mengorek duit syiling dalam poket mereka.

Selepas mereka selesai, kami memberikan kejutan kepada mereka. Kami maklumkan kepada mereka bahawa Allah segerakan ganjaran kepada mereka di dunia. Kami akan memberikan kepada setiap peserta yang datang dari seluruh Colombia dan juga Venezuela, 50,000 Peso (USD20 = RM80) setiap seorang! 50,000 Peso x 45 peserta = 2,250,000 Peso!

Ramai peserta yang tergamam, terkejut, ada yang menangis dan ada yang menggelengkan kepala kerana tidak percaya apa yang mereka baru sahaja dengar!

Kemudian kami diajak bermesyuarat seketika dengan penganjur dan ketika dalam mesyuarat, kami sekali lagi terkejut! Ramai peserta yang tidak pernah makan 3 hidangan setiap hari dan ada yang meminjam wang untuk hadir bengkel dakwah dan tidur di masjid! Ketika Hermana Poala bercerita, beliau sebak & menangis dan tanpa saya sedari, air-mata saya juga turut mengalir!

Poala juga sebak kerana selama ini mereka merasa terpinggir dan tiada siapa yang bantu mereka berdakwah di Colombia malahan ramai peserta yang skeptikal akan kehadiran & kemampuan kami memahami cabaran dakwah mereka serta adalah teknik dakwah kami akan berkesan.

Namun, baru hari pertama dan beliau mengatakan beliau telah menerima banyak feedback yang sangat positif dari peserta. Akhirnya beliau merasakan mereka tidak keseorangan cuma merasa sebak mengapa memerlukan sekumpulan Muslim jauh dari Malaysia untuk membantu mereka.

Beliau menangis juga kerana beliau baru benar-benar yakin bahawa benarlah bahawa Muslim itu satu umat!

Sebelum berangkat pulang ke tempat penginapan, seorang gadis duduk di anak tangga masjid. Saya menyapanya dengan bantuan penterjemah.

Namanya Alexandria. Beliau menaiki bas selama dua hari dari Venezuela ke Bogotá dan membelanjakan hampir 120,000 Peso. Beliau sekadar memakan roti dan juga gula-gula untuk mengalas perut kerana kekurangan wang. Anda merasa kagum tentang info Alexandria setakat ini? Apa yang saya bakal kongsikan pada di perenggan bawah menyebabkan air-mata saya sekali lagi gugur!

Beliau baru berusia 18 tahun dan Belum Muslim! Alexandria yang Belum Muslim sanggup berkorban, makan roti dan gula-gula untuk menghadiri bengkel dakwah dan mendalami Islam dengan perjalanan 2 hari dalam bas!!!! Allahuakbar…

Setelah mendengar semua cerita ini, kami berbincang, kami memutuskan untuk tidak memberikan 20,000 Peso kepada setiap peserta! Kami sedang menimbangkan untuk memberikan kepada setiap peserta antara 250,000 – 3000,000 Peso ($91-$108 = RM357-RM421) setiap seorang!

Jikalau ada yang merasakan saya menceritakan semua ini semata-mata demi meraikan simpati agar anda menyumbang, jangan lakukan apa-apa kerana kami tetap akan menyumbang dan membantu saudara kita di Amerika Latin dan seluruh dunia semampu kami!

Jikalau anda percaya dan yakin sahabat mahu bersama kami melabur untuk akhirat kita dengan menyokong usaha dakwah dan kebajikan kami, sahabat boleh salurkan sumbangan dan zakat ke;

MAYBANK ISLAMIC
Pertubuhan Mualaf Berbilang Bangsa Kuala Lumpur Dan Selangor
5648 1052 0353

AFFIN ISLAMIC
Kuala Lumpur And Selangor Multiracial Reverted Muslims
1065 8000 9580

CIMB ISLAMIC
MRM Consultancy And Services
8600 38 9006

Sila WhatsApp slip atau maklumkan ke +010 8338 385. Bantu tularkan juga agar ianya memberikan manfaat kepada kita dan sahabat kita semua. Semoga Allah memberikan ganjaran yang setimpal kepada para peserta serta sahabat semua yang menyokong dakwah kami di seluruh dunia…

sumber; Firdaus Wong Wai Hung (Official)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*