PANAS; PERANG dalaman PH sudah bermula? Pelantikan menteri tanpa restu PKR, dakwa Rafizi

Malaysiakini

PKR Pulau Sidang Akhbar Umum Pelantikan Menteri Kabinet?

Rafizi Ramli mendakwa pelantikan pemimpin tertinggi BERSATU, DAP dan AMANAH sebagai menteri kanan dibuat Tun Dr Mahathir Mohamad tanpa rundingan dengan PKR.

“Keputusan dibuat tanpa penyertaan kami (dalam perbincangan). Dia ‘melanggarnya’…proses perbincangan yang sepatutnya tidak berlaku,” kata naib presiden PKR itu ketika dihubungi Malaysiakini.

Sebelum itu, beliau dalam kenyataan berkata pelantikan itu belum muktamad kerana perbincangan masih berjalan.

“Sebarang keputusan mengenai apa-apa pelantikan mestilah dipersetujui secara bersama oleh keempat-empat parti HARAPAN,” katanya.

Dalam sidang media petang tadi, perdana menteri mengumumkan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng sebagai menteri kewangan, Presiden AMANAH Mohamad Sabu sebagai menteri pertahanan, manakala Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai menteri dalam negeri.

Mahathir berkata, ketiadaan wakil PKR dalam pengumuman itu mengambil kira presidennya Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail yang sudah dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

Tiada waki dari PKR untuk 3 jawatan menteri kanan

Menurut Perlembagaan Persekutuan, pelantikan menteri kabinet dibuat Yang di-Pertuan Agong dengan nasihat daripada perdana menteri.

sumber; Malaysiakini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*