Pengakuan pesakit ginjal; Beli nyaw@ RM 200 sehari, tusokan 2 jarum merent@p seluruh nikmat hidup…

Abd Ghani Haron

Setiap hari Ahad, Selasa dan Khamis, saya wajib hadir di Hospital Pakar Metro, menambat diri selama 4 jam dikerusi dailisis ditemani misi yg mengulang pertanyaan sekali sekala “Pak Cik ok ka?” Satu pertanyaan routine utk kepastian pesakit dailisis seperti saya tiada masalah.

Tusokan 2 jarum merent@p nikmat hidup…

Tusukan dua jarum sebesar dawai pagar yg melekat dilengan menelan semua nikmat hidup, aliran darah serta denyutan pedih sudah menjadi mainan demi kelangsungan hidup tetapi itulah satu satunya jalan yg ada…

Ketika orang lain berebut meninggalkan rumah untuk ke tempat kerja, saya dan isteri memandu ke hospital. Rasa takut sudah lama dihumban jauh demi kelangsungan hidup saya yg ibarat berulang membeli kehidupan sehari dg nilai tinggi Rm 200. Jika tidak dibuat dailisis,insyaallah dlm seminggu berpindahlah jasad ini ke alam yg kubur.

Itulah routine hidup saya dan isteri serta anak 3 kali seminggu. Yg sakit seorang, yg terseret, anak isteri kerana menghantar dan menjemput. Seluruh jadual hidup keluarga telah berubah.

Ambillah pengajaran, kawal pengambilan gula utk mengelak kencing manis yg merosakkan buah pinggang. Kawal tekanan darah yg juga menjadi punca kerosakan buah pinggang.

Ambil insulin jika anda telah terkena daibetes utk mengelak kerosakan buah pinggang kerana menelan ubat yg lama akan membeban dan merosakkan buah pinggang. Kos rawatan yg amat tinggi (setahun RM 3, 2000) jika anda tidak dibayai kerajaan, perkeso atau insuran hayat.

Membeli hidup dengan RM 200.00 sehari…

Pada pembaca saya, ingatlah kami pesak1t kegagalan buah pinggang membeli hidup dgn harga yg mahal sehari RM 200 dan ditambat dikerusi selama 4 jam tanpa berubah. Anda menikmati hidup percuma, tidak berbayar, tidak ditambat di kerusi, bangun pagi, lihat sinar mentari, berfikir untuk makan apa, buat apa yg di suka.

Kami bangun pagi makan kena pilih, banyak yg tidak boleh, air sekadar sebotol mineral kecil utk sehari, esok ke hospital lagi menadah lengan kepada misi. Manfaatkanlah waktu sihat dg ibadat, jangan lupa, suatu hari mungkin anda juga akan mengisi kerusi dailisis ini jika makan ikut menurut hati.

Gunalah sehari yang mahal dengan ibadat…

Kpd rakan dailisis, buat apa menyambung hidup jika hanya utk makan dan rehat shj, gunakanlah sehari yg dibeli dg harga yg mahal itu dgn ibadat utk kembali kpd Allah.

Maafkan saya, kali ini menulis cerita diri. Bukan minta s1mpati tetapi saya mengharap bait-bait kata saya ini menjadi satu peringatan kerana firman Allah ‘berilah peringatan,sesungguhnya peringatan itu berguna’.

Yg telah ada daibetes, h1gh blood pressure, patuhilah nasihat doktor. Sesungguhnya penyakit ini akan menyusahkan diri dan menyusahkan anak isteri/suami,menjadi ujian yg berat kpd mereka dan saya melihat banyak anak yg gagal mengharunginya, membiar ayah ibu dihantar oleh pemandu teksi atau grab ke hospital, tidak ditemani semasa dailisis dan….

sumber; Abd Ghani Haron

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*