Subhanallah, cintanya kepada al-Quran umpama cintanya kita kepada Media Sosial…

IlmFeed

Pakcik tua ini duduk di hadapan saya di Masjid dan saya teruja, terinspirasi dan membuatkan saya kekaguman dengan tahap usaha dan kesukaran yang beliau lalui untuk membaca al-Quran hanya kerana penglihatan mata yang lemah.

Dia memegang Mushaf dalam satu tangan, dan di sisi lain, dia mempunyai peranti laser khusus ini, yang mengenal pasti teks hitam dan memperbesar teks ketika anda bergerak ke arahnya, dan meletakkannya dekat dengan garis mata. Pakcik tua ini melakukannya bermula dari  Asar hingga Maghrib…

IlmFeed

SubhanAllah, berapa ramai daripada kita yang diberkati dengan penglihatan yang baik, tetapi minggu, bulan, atau bahkan tahun akan berlalu, tetapi mata kita tidak melirik Qur’an? Berapa ramai di antara kita yang telah diberkati dengan penglihatan yang baik dan kelancaran bacaan, tetapi kita dengan mudah bosan dan kehilangan minat selepas membaca Al-Quran selama 5 minit, dan sebaliknya menghabiskan berjam-jam melayari media sosial kita?

Vidi Hanggito Profile

Wallahi, kita harus malu jika hari berlalu dalam kehidupan tanpa membaca sebahagian dari Al-Qur’an. Jangan menjadi seperti orang-orang yang melupakan Allah, supaya Allah melupakan mereka dan akan membangkitkan mereka buta pada yawmul qiyamah.

Semoga Allah menjadikan Al-Qur’an sebagai saksi bagi kita dan bukan terhadap kita. Semoga ia menjadi musim bunga hati kita, cahaya dada kita, penghalau kesedihan kita dan pengabaian kesengsaraan kita!

sumber; IlmFeed

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*