[Video] Dr Izwan, pegawai JAKIM – Jumlah gay di Malaysia kini dianggarkan berjumlah 310,000. Apa yang sebenarnya yang dikatakan oleh Mujahid tentang G@y?

Malaysiakini (BM Version)

Jumlah 310,000 g@y yang dikenal pasti perlu diperhalusi lagi kerana tidak semua daripada mereka terus terlibat dengan “kegiatan songsang”, kata menteri agama.

Datuk Seri Mujahid Yusof berkata terdapat golongan itu yang hanya mempunyai kecenderungan dan ada juga yang telah meninggalkan gaya hidup sedemikian.

“Kita tidak boleh kata lebih 300,000 itu semua terlonggok dalam perkara yang mereka telah lakukan. Yang disebut bilangan itu kita kena pecahkan lagi.

G@y makin ramai, kata pegawai Jakim

“Isunya ada mereka ada keinginan (g@y) tetapi tidak semestinya mereka buat. Kita jangan ambil secara umum dengan mengatakan (jumlah) itu buat salah.

“Daripada jumlah itu ada yang mempunyai keinginan sahaja jadi kita tangani dari awal.

“Ada yang terlibat perbuatan songsang itu dan dia sedar ia tidak betul dan mereka balik semula,” katanya semasa sidang media di lobi parlimen hari ini.

Pakar isu lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini berkata jumlah g@y di Malaysia dianggarkan berjumlah 310,000.

Katanya, berdasarkan Statistik Kementerian Kesihatan, hanya terdapat sebanyak 173,000 orang pada lima tahun lalu.

sumber; MKini

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*