Video Tular Beras Jasmine Tipu Berat; Serbuan KPDNKK Ke Kilang Beras Sahkan Aduan Tidak Benar!

Siakap Keli

Telah ‘viral’ di media sosial tempatan apabila beras jenama Jasmine Super Special Tempatan 10kg dikatakan mempamerkan berat tidak seperti yang tertera dibungkusan.

Daripada pemeriksaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK) cawangan Shah Alam, didapati aduan tersebut tidak benar.

Berdasarkan kenyataan pihak Jasmine Food Corporation Sdn Bhd, pihak yang telah menularkan video tersebut membeli beras itu daripada pengedar yang tidak sah.  Mereka juga mendapati bahagian ‘seal’ bungkusan kampit beras tersebut agak berbeza daripada beras yang di proses pihak Jasmine Food Corporation Sdn Bhd.

Melalui penyiasatan lanjut, pihak Jasmine Food Corporation telah membuat laporan polis daripada pemeriksaan yang dilakukan bersama pihak KPDNKK.

SIASATAN ISU VIRAL: BERAS JENAMA JASMINE

3.1.2018(Rabu) – KPDNKK melalui cawangan Shah Alam telah menjalankan pemeriksaan dan siasatan berkenaan Aduan mengenai berat timbangan beras Jenama Jasmine Super Special Tempatan 10 kg yang dikeluarkan oleh syarikat Jasmine Food Corporation Sdn Bhd dikatakan timbangan kuantiti beras yang dibeli kurang daripada 10kg tidak seperti yang dipamerikan pada pembungkusan.
Berdasarkan kenyataan daripada Pihak Jasmine Food Corporation Sdn Bhd, kedua-dua pihak yang telah menularkan video tersebut membeli beras daripada penjual yang sama iaitu bukan pengedar sah daripada Pihak Jasmine Food Corporation Sdn Bhd. Pihak Jasmine Food Corporation Sdn Bhd juga mendapati pembungkusan pada beras yang dibeli daripada Fat Kee ada sedikit perbezaan pada seal kampit beras 10kg dan Pihak Jasmine Food Corporation Sdn Bhd telah membuat laporan polis.
Pemeriksaan mendapati premis adalah tempat penyimpanan bekalan beras yang dibungkus dengan kuantiti 1kg, 2kg, 5kg, 10kg & 50kg. Premis menggunakan 2 alat timbang berkapasiti 60kg yang masih dalam tempoh tentusahan. Pembungkusan beras dibuat di kilang Kedah dan gudang di Shah Alam hanya tempat penyimpanan beras.
Pemeriksaan yang dilakukan mendapati alat timbang digunakan hanya untuk menimbang beras yang rosak atau dipulangkan. Alat timbang telah diperiksa dan masih dalam tempoh yang disahkan serta dalam had selisih yang dibenarkan. Pemeriksaan beras juga dipremis adalah sama pada kuantiti yang dipamerkan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*