Ditud0h Lakukan Keluc4han Melampau. Ustaz Budak Dipenj4ra 13 Bulan

Huk0man penj4ra selama 13 bulan terhadap seorang mudir madrasah yang dikenali sebagai ustaz budak dikekalkan Mahkamah Tinggi Kelantan atas tud0han melakukan keluc4han melampau dan mencab0l lelaki di sebuah hotel.

Rayuan ditolak Hakim

Memetik laporan Harian Metro, keputusan itu dikekalkan selepas Hakim Datuk Mohamad Abazafree Mohd Abbas menolak rayuan dibuat susp3k yang bernama Syamsul Zaman Sukri, 35, yang sebelum ini dijatuhi huk0man penj4ra 13 bulan oleh Mahkamah Majistret pada 9 Mac lalu.

Mohamad Abazafree memaklumkan bahawa terdapat 7 isu yg membabitkan Ustaz Budak dan ketujuh-tujuhnya ditolak.

Ini termasuk perayu yang mendakwa keterangan mngsa tidak boleh dipercayai. Perayu tidak mempunyai bukti yang kukuh untuk menimbulkan keraguan dalam k3s pendakwaan.

Pihak perayu gagal membuktikan mens rea (niat jah4t) tetapi Hakim Mahkamah Tinggi berdasarkan alasan penghakiman Mahkamah Majistret dan nota keterangan menunjukkan bahawa adanya tind4kan dan niat perayu kepada mngsa.

Mhkamah Tinggi berpendapat huk0man daripada Mahkamah Majistret adalah tepat dan memadai. Justeru, Mhkamah Tinggi mengekalkan huk0man penj4ra selama 13 bulan kepada perayu yang bermula hari ini (Selasa).

Sekadar info, Ustaz Budak didkwa melakukan perbuatan tersebut terhadap seorang lelaki berusia 30 tahun di sebuah bilik hotel di Kota Bharu pada 1.15 pagi, 16 Disember 2020.

Tertu.duh did4kwa melakukan kesal4han itu mengikut Sesyen 377D Kanun Kes3ksaan yang sabit kesal4han boleh dipenj4ra sehingga dua tahun.

Sumber: harian metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*