Alami masalah j4ntung, Jalil Hamid susut 30kg -“Saya hanya boleh makan seperti bubur”

Pelakon veteran, Jalil Hamid mendedahkan dirinya mengalami penurunan berat badan sebanyak 30 kilogram (kg) ak1bat masal4h kesihatan j4ntung dan hilang selera makan.

Bahkan, selera makan pelakon berusia 66 tahun itu juga dilaporkan semakin menghilang sejak setahun yang lalu.

Memetik laporan Utusan Online, Jalil berkata, dia akan munt4h setiap kali selepas makan sehingga terpaksa menjamah hidangan bertekstur lembut atau cair seperti bubur.

“Dalam tempoh setahun ini, berat badan turun banyak iaitu sekitar 30kg sebab bila makan, memang akan keluar semula.
“Jadi, saya hanya boleh makan sesuatu yang cair seperti bubur,”ujarnya.

Kredit Foto: Harian Metro/ Genes Gulitah

Pemilik nama  Abdul Jalil Abdul Hamid berkata, dia juga sudah tidak boleh memandu sehingga memerlukan bantuan isteri untuk pergi ke mana-mana.

Katanya, penurunan berat badan itu telah membuatkan dirinya tidak stabil ketika berjalan.

Jalil Hamid alami j4ntung bengk4k

Mengulas lanjut, Jalil Hamid mengatakan dia disahkan menghid4p masal4h j4ntung bengk4k selepas menjalani pembed4han sekitar Julai tahun lalu.

Sejak hari itu, dia perlu menjalani pemeriksaan kesihatan setiap bulan di hospital kerana disyaki menghid4pi masalah berkaitan j4ntung.

Doktor ada minta dimasukkan ke wad tapi saya menolak. Alhamdulillah, saya masih okey dan sudah mampu berjalan berbanding sebelum ini,” ujarnya lagi

Dalam pada itu, dia meluahkan rasa syukur dan berterima kasih apabila terpilih untuk menerima sumbangan daripada rakan-rakan artis dan pihak zakat, semalam.

Ujarnya, pemberian zakat itu dapat mengurangkan beban kewangan yang ditanggung terutama berkaitan perbelanjaan perubatan.

Ini kerana, pelakon drama Ayahanda itu tidak mahu membebankan anak-anaknya.

“Saya kalau boleh tidak mahu bebankan anak-anak dengan masalah saya. Mereka juga ada baru bekerja dan berkeluarga ditambah pula kos sara hidup memang tinggi sekarang.
“Sekurang-kurangnya sumbangan sebegini dapatlah meringankan beban saya dan isteri. Ubat jantung saya juga sudah mencecah seribu ringgit,”katanya lagi

Dah tiga tahun tak berlakon

Tambah Jalil, sudah hampir tiga tahun dirinya tidak menerima sebarang tawaran lakonan berikutan masalah kesihatan yang dihadapinya.

Dia juga mengakui rindu untuk beraksi di hadapan kamera kerana dunia lakonan yang sudah sebati dengan dirinya

“Sebenarnya hampir tiga tahun saya tidak berlakon. Mungkin saya direhatkan.
“Barangkali produksi juga ris4u untuk ambil saya berlakon, manalah tahu lepas ‘sh00ting’ dua, tiga hari sudah ‘gone’ (mninggal dunia).
“Hakikatnya, saya memang tidak boleh tinggalkan dunia lakonan. Kerjaya ini sudah sebati, tidak boleh buat kerja lain lagi,” tuturnya.

Sumber: Utusan Online (Alif Fadli Mohd. Sori)

Sumber via omm

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*