Mak Cik Kemboja, Anak Lelaki Mengaku Tidak Bersalah Hin4 Melayu

Wanita berketurunan Kemboja dan anak lelakinya yang sebelum ini pernah mengeluarkan kenyataan mendkwa orang Melayu malas bagaimanapun meng4ku tidak bersal4h di Mhkamah Sesyen pada Khamis.

Mak Cik Kemboja mengaku tak bersalah

Tertuduh, Mariyah Yaakob atau lebih dikenali sebagai Mak Cik Kemboja bersama anak lelakinya, Ezuan Hafsyam bagaimanapun mengaku tidak bersalah sejurus dua pertu duhan dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Mohd Sabri Ismail.

Berdasarkan pertu duhan, Mariyah yang juga pemilik syarikat jahitan pukal, Mariyah Holdings Sdn. Bhd didkwa membuat penyataan dengan niat yang mungkin mengapikan kaum Melayu melakukan kesalahan terhadap mana-mana kaum lain. Perbuatan itu dilakukan menerusi rakaman video di aplikasi TikTok pada 16 November lalu.

Penda kwaan itu dijalankan mengikut Seksyen 505 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan huku man penj4ra sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya manakala anaknya didakwa di bawah Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan boleh dihu kum dibawah Seksyen 233(3) akta sama.

Dia didakwa secara sedar menggunakan aplikasi TikTok, memulakan penghantaran komunikasi jelik dikeluarkan ibunya dengan niat meny4kitkan h4ti orang lain

Bagi kesalahan tersebut, tertu.duh boleh dipenjara sehingga setahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya dan hendaklah diden da selanjutnya RM1,000 setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan, jika sabit kesalahan.

Dibenar ikat jamin

Sementara itu, Pengarah Pendakwaan Negeri Melaka, Ahmad Sazali Omar tidak mencadangkan sebarang jaminan, namun sekiranya mahkamah ingin menggunakan budi bicara beliau mencadangkan jaminan minimum RM30,000 bagi setiap tertu duh.

Pendakwaan juga mencadangkan supaya pasport mereka diserahkan kepada mahkamah selain memohon perintah untuk menghalang kedua-dua tertud uh mengeluarkan sebarang kenyataan berkaitan kes bagi mengelakkan g4ngguan sepanjang prosiding mahkamah.

Kedua-dua tertuduh yang diwakili peguam Kamal Hisham Ja’afar merayu jumlah jaminan rendah dikenakan terhadap dua beranak itu memandangkan perniagaan yang dijalankan oleh tertuduh terkesan selepas diboik0t disebabkan kontr0versi berkenaan.

Kamal Hisham turut memohon mhkamah untuk tidak menahan pasport dua beranak itu kerana Mariyah sering ke luar negara bagi urusan perniagaan manakala anaknya pula masih belajar di sebuah universiti swasta di luar negara.

Ahmad Sabri kemudian membenarkan dua beranak itu diikat jaminan dengan jumlah RM15,000 dikenakan terhadap Mariyah dan RM 10,000 terhadap anaknya.

Beliau turut membenarkan semua permohonan termasuk syarat tambahan yang dipohon pihak pend4kwaan. Mahkamah menetapkan 12 Januari depan sebagai tarikh sebutan semula kes dan serahan dokumen.

Sumber: Sinar Harian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*