Starbucks Rugi Hampir RM55 Bilion, Saham Meros0t 1.6 Peratus

Saham Starbucks Corp. dilaporkan merosot, mencatatkan satu rekod pencapaian rugi ketika kebimbangan meningkat apabila corak jualan gergasi kopi itu membeku beberapa minggu kebelakangan ini.

Menurut laporan Bloomberg dalam portal FMT, saham Starbucks jatuh meros0t 1.6 peratus pada Isnin, buat sesi ke-11 berturut-turut dalam kerugian paling lama sejak ia ditubuhkan pada 1992.

Difahamkan, keperlahanan jualan didorong oleh trend yang lebih lembut di Starbucks, catat penganalisis Matthew Goodman pada Jumaat lalu.

“Ini menandakan minggu ketiga berturut-turut trend lembap di tengah-tengah pemulauan dan mogok pekerja terbaharu, termasuk Hari Cawan Merah (16 November) yang menjejaskan sebanyak 200 lokasi di Amerika.
“Saham-saham Starbucks menurun 1.6% tahun ini, berbanding dengan satu perolehan 11 peratus bagi Indeks Restoran Komposit S&P 1500.
“Keseluruhannya, kemerosotan itu telah memadamkan 9.4 peratus nilai saham Starbucks, satu kemerosotan hampir AS$12 bilion (RM55.97 bilion),”lapor Bloomberg.

Catat penganalisis JPMorgan Chase & Co., John Ivankoe, data jualan pihak ketiga mengisyaratkan ‘keperlahanan jelas’ pada Starbucks pada November selepas gergasi kopi itu mencatat pertumbuhan jualan kukuh yang boleh dibandingkan, 8 peratus dalam suku keempat fiscal.

Ivankoe merendahkan suku pertama anggaran jualan Amerika Selatan boleh dibandingkan Amerika  kepada pertumbuhan 4 peratus berbanding dengan tempoh setahun lalu, bagi menggambarkan apa yang mungkin satu promosi cuti Krismas yang kurang berjaya berbanding acara Pumpkin Spice Latte pada musim gugur.

Dia telah menjangkakan satu lonjakan 6 peratus dalam jualan suku tahun gedung sama tempatan.

Tambah laporan, saham Starbucks yang terkumpul pada separuh pertama November selepas syarikat kopi itu melaporkan keputusan sukuan yang mengatasi jangkaan dan memberikan unjuran jualan yang lebih-baik-daripada-ditakuti bagi fiskal 2024.

Namun saham itu telah jatuh bagi dua minggu lalu di tengah-tengah kebimbangan tentang ‘data China yang masih perlahan’ dan trend jualan, menurut Ivankoe, yang memberikan penarafan berlebihan pada saham itu.

Penganalisis Wedbush Securities Inc., Nick Setyan berkata, para pelabur gementar apabila jualan boleh banding Amerika mungkin tidak mencapai jangkaan sepakat dalam suku tahun semasa apabila data kad kredit mengisyaratkan satu kelembapan sepanjang tiga minggu lalu atau sedemikian.

Dia mempunyai satu penarafan neutral pada Starbucks, menggelarkan stok itu satu daripada yang paling sensitif untuk menandakan kelemahan pengguna.

Trend jualan dalam industri snek dan kopi telah perlahan secara mingguan bagi tempoh tujuh hari sehingga 19 November, menurut firma penyelidik berpandukan data, M Science.

Boikot Starbucks beri kesan, pelabur dinasihat jual saham Berjaya Food

RHB Bank berkata ia telah meninjau cawangan kedai dan terdapat penurunan jumlah pelanggan sehingga 40%.

PETALING JAYA: Pelabur dalam saham Berjaya Food iaitu pemilik francais Starbucks Coffee di Malaysia dinasihatkan menjual saham mereka susulan boikot terhadapnya, menurut nota penyelidikan RHB Bank.

Nota itu turut menyebut ada penurunan saham sebanyak 24%.

“Ramalan kami untuk Berjaya Food kini berubah kepada berwaspada dan boikot berterusan terhadap Starbucks Coffee akan menjadi lebih lama daripada jangkaan awal kami jika tiada penyelesaian jangka pendek kepada k0nflik Israel-H4mas.

Selain itu, pemulihan pasca b0ikot mungkin tidak mudah dan Berjaya Food mungkin memerlukan banyak usaha untuk mendapatkan semula bahagian pasarannya, memandangkan terdapat persaingan yang sengit,” kata bank itu dalam nota yang dilihat oleh FMT, sambil menambah bahawa harga saham telah turun kepada 46 sen sesaham, daripada 73 sen.

RHB berkata ia juga telah meninjau cawangan kedai dan terdapat kejatuhan 30% hingga 40% jumlah pelanggan, biarpun pusat beli-belah kekal sibuk dan tiada trend penurunan sama bagi pesaing Starbucks.

“Keadaan ini lebih buruk daripada yang dijangkakan, masa boik0t ini tidak sesuai, memandangkan akhir tahun biasanya merupakan tempoh puncak bermusim,” kata nota itu.

Katanya, pengalaman “selesa” yang ditawarkan Starbucks adalah sesuatu yang pesaingnya cuba contohi dan ada yang mungkin memanfaatkannya ketika dan selepas b0ikot.

RHB juga berkata pelanggan yang terus mengelak daripada kedainya boleh memberi kesan kepada rancangan pengembangan rangkaian itu, kerana ia telah menjadualkan 40 hingga 50 pembukaan kedai baharu pada tahun kewangan akan datang.

Bank itu juga meramalkan kemerosotan keuntungan bersih Berjaya Food daripada 21% pada 2024 kepada 7% pada 2026.

Semalam, laporan dari New York menyatakan bahawa saham Starbucks Corp mengalami rekod kerugian susulan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap trend jualan syarikat gergasi kopi itu yang dingin sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Saham terbabit turun 1.6% pada Isnin, merosot untuk sesi ke-11 berturut-turut, sejak saham Starbucks mula didagangkan pada 1992. Secara keseluruhan, kemerosotan itu telah menyebabkan kehilangan 9.4% daripada nilai pasaran Starbucks, penurunan hampir USD12 bilion.

Berjaya Food memiliki dan mengendalikan Starbucks, francais patuh syariah di Malaysia. Starbucks ialah salah satu daripada beberapa rangkaian yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS), termasuk McDonalds dan Burger King.

Rangkaian itu telah disasarkan untuk dib0ikot rakyat Malaysia yang berang kerana dianggap mempunyai hubungan dengan atau sokongan Israel dan kempen ketenteraannya di G4za.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*