Buang jas4d Zayn Rayyan guna laluan tikus

KLANG – Polis tidak menolak kemungkinan may4t kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan Abdul Matin, 6, yang m4ti dibunoh dengan kesan j3rut di leher telah dibuang oleh susp3k ketika hujan lebat pada petang 6 Disember lalu.

Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, pihaknya juga percaya penjen4yah mungkin menggunakan laluan tikus yang terdapat di lokasi tersebut untuk sampai ke kawasan saliran air di mana may4t kanak-kanak itu ditemui kira-kira puk0l 10 malam, hari yang sama.

“Pagi hari yang sama, kita ada buat pencarian tetapi tidak jumpa. Jadi, kita jumpa malam dan percaya pada petang tersebut telah dibuang oleh penjen4yah sewaktu hujan lebat.

“Kita tidak jumpa barang (termasuk guni bagi membawa may4t) yang boleh menjurus kepada penjen4yah. Kita masih berusaha mencari

“Di situ pun banyak laluan tikus dan boleh parkir (di sekitar atau luar apartmen itu),” katanya ketika ditemui pemberita di Istana Alam Shah di sini semalam.

Mengulas lanjut, beliau berkata, siasatan setakat ini menjurus kepada seorang individu yang terlibat dalam kes pembun0han kanak-kanak berkenaan.

“Tiada buIi, cuma ada kece­d3raan. Itu sahaja dan ada kesan j3rut. Kita percaya ada sekurang-kurangnya seorang individu (terlibat). Kita sudah te­ngok semua sudut, database polis, mass screening dan berharap akan menemui petunjuk positif sehingga boleh tangkap penjen4yah.

“Kita pun tidak mahu be­kerja bawah spekulasi yang boleh memesongkan fokus kita. Beri ruang polis bekerja dengan fakta,” katanya.

Hussien berkata, pihaknya sudah menerima sejumah rakaman video papan pemuka (dashcam) daripada pemilik kenderaan yang diletakkan di kediaman
Apartmen Idaman, Damansara Damai dekat sini bagi membantu sias4tan.

Setakat ini katanya, polis sedang menjalankan semakan terhadap dashcam tersebut bagi memperoleh petunjuk baru berhubung kes tersebut

“Ada sudah dashcam yang diberikan tetapi kita sedang review sebab dashcam inikan lama dan panjang

“Berapa banyak dashcam diperoleh saya belum dapat jumlahnya lagi, tetapi kita sudah terimalah,” tambahnya.
Hussein memaklumkan, pemeriksaan yang dilakukan ke atas sebuah stor di Apartmen Idaman ber­kenaan adalah bagi mencari pada­nan ujian asid deoksirib0nukleik (DNA) berhubung kes kanak-kanak berkenaan.

“Sias4tan masih terbuka dan kita melihat dalam pelbagai sudut sama ada dalam atau luar kawasan. Kita tidak mahu terlepas mana-mana sudut,” jelasnya.

Terdahulu, may4t Zayn Ray­yan yang dilaporkan hilang pada Selasa lalu ditemui dalam kea­daan terbaring berdekatan anak sungai berhampiran kawasan Apartmen Idaman, Damansara Damai dekat sini.

Hasil bed4h sias4t yang dijalankan di Jabatan Forensik Hospital Sungai Buloh mendapati terdapat keced3raan pada leher dan badan m4ngsa sete­rusnya membuatkan kes disias4t mengikut Seksyen 3O2 Kanun Kese.ksaan.

 

Sumber kosmo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*